Indeks glikemiczny


W Internecie pełno jest mitów na temat produktów po których się chudnie. Teorie te podpiera się twierdzeniem że mają niski poziom indeksu glikemicznego (IG). Postanowiłam więc pogmerać i zgromadzić dla Was kilka przydatnych informacji na ten temat.


IG          
Na podstawie wartości IG można określić jak bardzo „skoczy” nam cukier po zjedzeniu danego produktu. Przy wysokiej wartości IG produktu cukier wzrasta gwałtownie w związku z czym organizm produkuje większą ilość insuliny. Z kolei gwałtowny skok insuliny powoduje bardzo szybki spadek poziomu cukru. Niski cukier jest źle tolerowany przez organizm i mamy gotowy głód! Dlatego właśnie nie możemy się najeść słodyczami i zaraz po ich zjedzeniu znów  jesteśmy głodni.
Podsumowując;  Produkty o wysokim IG sprzyjają tyciu !

Indeks glikemiczny –  skąd ta wartość?
Jeśli indeks glikemiczny jakiegoś produktu wynosi 20 oznacza to że spożycie go w ilości 50g powoduje 20% wzrost glukozy.

Jaka wartość IG jest odpowiednia?
Czyta się w zależności od źródła, że produkty które maga IG powyżej 70 są ZŁE! Poniżej 70 sa DOBRE!
A więc które to ?

Produkty z dobrym (niskim) IG
Warzywa nieprzetworzone, migdały, orzechy, nasiona słonecznika, owoce cytrusowe i nabiał, a także pieczywo razowe czy pełnoziarniste. Produkty te powodują powolny wzrost glukozy we krwi.

Produkty ze złym (wysokim) IG

Oczywiście chipsy w roli głównej, a także arbuzy i melony, dojrzałe banany, fryteczki, płatki kukurydziane, ziemniaczki, buraki i pszenne pieczywo.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Hybrydy - czyli jak zrobić manicure hybrydowy a'la Anna Lewandowska

10 ćwiczeń na mięśnie brzucha

Kolagen w pożywieniu. Jaka jest rola kolagenu ?