Indeks glikemiczny
W Internecie pełno jest mitów na
temat produktów po których się chudnie. Teorie te podpiera się twierdzeniem że
mają niski poziom indeksu glikemicznego (IG). Postanowiłam więc pogmerać i
zgromadzić dla Was kilka przydatnych informacji na ten temat.
IG
Na podstawie wartości IG można
określić jak bardzo „skoczy” nam cukier po zjedzeniu danego produktu. Przy
wysokiej wartości IG produktu cukier wzrasta gwałtownie w związku z czym
organizm produkuje większą ilość insuliny. Z kolei gwałtowny skok insuliny
powoduje bardzo szybki spadek poziomu cukru. Niski cukier jest źle tolerowany
przez organizm i mamy gotowy głód! Dlatego właśnie nie możemy się najeść słodyczami
i zaraz po ich zjedzeniu znów jesteśmy
głodni.
Indeks glikemiczny
– skąd ta wartość?
Jeśli indeks glikemiczny jakiegoś
produktu wynosi 20 oznacza to że spożycie go w ilości 50g powoduje 20% wzrost
glukozy.
Jaka wartość IG jest
odpowiednia?
Czyta się w zależności od źródła, że produkty które maga IG
powyżej 70 są ZŁE! Poniżej 70 sa DOBRE!
A więc które to ?
Produkty z dobrym
(niskim) IG
Warzywa nieprzetworzone, migdały,
orzechy, nasiona słonecznika, owoce cytrusowe i nabiał, a także pieczywo razowe
czy pełnoziarniste. Produkty te powodują powolny wzrost glukozy we krwi.
Produkty ze złym
(wysokim) IG
Oczywiście chipsy w roli głównej, a także arbuzy i melony,
dojrzałe banany, fryteczki, płatki kukurydziane, ziemniaczki, buraki i pszenne
pieczywo.
Komentarze
Prześlij komentarz