Posty

Wyświetlanie postów z lutego 19, 2017

Kiedy zobaczę pierwsze efekty ?

Obraz
Po pierwsze zadaj sobie pytanie czy ćwiczysz swoje mięśnie? Czyli czy wykonujesz trening siłowy ? I Czy tak naprawdę masz co odsłaniać? Żeby mieć zarysowane mięśnie trzeba je po pierwsze mieć, a więc zbudować ciężką pracą. Po drugie należy się odpowiednio odżywiać, a więc dostarczać mięśniom ich budulec czyli białko. Ilość białka w diecie podczas budowy masy mięśniowej ma ogromne znaczenie! Po trzecie trzeba spalić nadmiar tkanki tłuszczowej! Ktoś kto jest szczupły nie koniecznie będzie miał widoczne mięśnie skoro ich tak naprawdę nie posiada bo nie ćwiczy. Ktoś kto jest otyły nie koniecznie posiada mięśnie pod tkanką tłuszczową. Dieta+ odpowiedni trening zawsze musza iść w parze jeśli oczekujemy konkretnych efektów w wyglądzie, czy też sile, sprawności bądź kondycji. Trening jak i dieta powinny być spersonalizowane. Nie ma diety uniwersalnej i nie ma diety cud. Ktoś kto pragnie zbudować trochę masy mięśniowej i schudnąć powinien zapewnić w swojej diecie większa il

Co na kolację? Jeść czy nie jeść na redukcji ?

Obraz
Ćwiczę wieczorami. Najczęściej koło godziny 18. Kiedyś zastanawiałam się czy powinnam jeść kolacje/posiłek po treningu. Pewnie wiele z Was się nad tym zastanawia. Śpieszę z przybliżeniem tematu. Generalnie istnieje teoria, że po treningu należy spożywać posiłek białkowy, czyli twaróg, jaja, jogurty, ryby, kurczak czy inne mięso. To jest pewniak! Powinno się po każdym treningu spożywać posiłek białkowy, nawet jeśli ćwiczymy późnym wieczorem. Istnieje natomiast pytanie czy można dołożyć węglowodany czy  tłuszcze. Oczywiście że tak. Ponieważ Twój organizm właśnie osiągał swoje ekstrema podczas treningu, jest zmęczony, potrzebuje paliwa. Po takim wysiłku organizm będzie pakował wszystkie składniki do zmordowanych mięśni.   Z własnego doświadczenia wiem że tłuszcze i węgle na kolacje to nic złego. Obecnie jestem na redukcji. Wieczorami, trzy razy  w tygodniu wykonuje treningi interwałowe. Wieczorem pozwalam sobie na coś na co mam ochotę. Ostatnio ulubiona kolacja to mój s

Komosa ryżowa. Quinoa. Co w niej siedzi ?

Obraz
Co to jest quinoa-komosa ryżowa? Quinoa nazywana złotem inka albo matką zbóż, pseudo-zborze. Przygotowanie jest podobne jak kasza. Co nam daje? Nie zawiera glutenu więc nadaje się niemal dla każdego. Ponadto zawiera mangan fosfor, żelazo, magnez miedź i wapno! Posiada wysoką zawartość witaminy E w stosunku do reszty zbóż. Idealna dla osób z miażdżycą czy cukrzycą a nawet polecana jest dla osób cierpiących na migrenę! Wartości odżywcze ugotowanej komosy: Jak ją przygotować? To bardzo proste ! Porcję komosy płukany na sitku w zimnej wodzie. Do garnka wlewamy dwie objętości wody czyli jak mamy 100g komosy to dajemy 200ml wody. Wrzucamy komosę do wody i gotujemy aż nasiąknie (ok.10-15 min). Następnie wyłączamy palnik i przykrywamy na 5 minut przykrywką. ugotowana quinoa wygląda tak : Jest pyszna ma jakby orzechowy smak. Nadaje się do potraw na słodko jak i do obiadu zamiast ryżu czy ziemniaków.