Skąd brać białko i po co ?


Kiedyś jedyne co wiedziałam o białku to fakt istnienia oraz że jest go trochę w jajku i produktach na bazie mleka oraz w mleku.
Dziś ze względu na swoje ambicje względem sylwetki znacznie poszerzyła się moja wiedza w tym zakresie i pragnę się nią z wami podzielić

Białka czyli proteiny (proteo-pierwszy, najważniejszy) - nasz organizm nie potrafi ich syntetyzować samoczynnie i jesteśmy zmuszeni je stale dostarczać. Teoretyczne bez tłuszczu i węglowodanów można się obyć ale bez białka nie da rady ( nie będę tu wchodzić w szczegóły szkodliwości złej diety),a oczywiście jego niedobór powoduje choroby (spory nadmiar też).

Źródła białka pełnowartościowego to :
- jaja (białko kurze- najlepsze źródło białka dla człowieka)
- mleko i jego przetwory  (najlepiej odtłuszczone lub chude)
- mięso (białe np pierś z kurczaka lub indyka oraz cielęcina lub wołowina)
- Ryby (dorsz, tuńczyk, mintaj, morszczuk)
- owoce morza (krewetki, kraby)

Białko pełnowartościowe powinno stanowić znaczną większość procentowa naszej diety ok 50-70%.

Istnieją jeszcze białka niepełno wartościowe .


Są także zamienniki które podobno świetnie się sprawdzają jako posiłki gdy nie mamy czasu lub ciężko nam wygospodarować lub pochłonąć pewną określoną ilość białka w diecie np kazeina micelarna czyli białko które zostało wyodrębnione z mleka w procesie trawienia podpuszczki.

Oczywiście warto bazować na produktach naturalnych i tak np: (taki szybki przelicznik wg Karmowskiego)
- 100 g mięsa zawiera -ok. 20g białka
- ok 6 białek z jaj (XL) -ok 20g białka
- ryba 125g- ok. 20g białka



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Hybrydy - czyli jak zrobić manicure hybrydowy a'la Anna Lewandowska

10 ćwiczeń na mięśnie brzucha

Kolagen w pożywieniu. Jaka jest rola kolagenu ?