Może melona?

Kto nie lubi owoców?
Jednym z moich ulubionych owoców jest melon uwielbiam jego smak oraz zapach.

Jak wybrać?
Powinien być żółty(tu barwa zależy od gatunku) oraz intensywnie pachnąć, ja jeszcze sprawdzam miękkość- nie chciała bym żeby był gdzieś zbyt obity lub po prostu stary.

Rozkrojonego trzymam w lodówce na talerzu i talerz owijam/przykrywam folią spożywczą.

W większości składa się z wody tak jak arbuz, a jego zawartość kaloryczna to: melon kantalupa 34kcal/100g , melon galia natomiast 24kcal/100g, melon żółty 36kcal/100g podczas gdy arbuz dostarcza 30kcal/100g.

Melon kantalupa
Wartość energetyczna w 100 g:34,00 kcal
Białko w 100 g:0,84 g
Węglowodany w 100 g:8,16 g
Tłuszcz w 100 g:0,19 g


Super sie sprawdza jako drugie śniadanie - kroje go w kostkę dodaje jogurt naturalny dwie łyżki otrąb owsianych jedna żytnich oraz banana, którego tez kroję w kostkę, wrzucam wszystko do pojemniczka- pysznie, słodko, pożywnie i do syta.


P.S Rosną także w naszych warunkach, więc można wyhodować w ogródku.





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Hybrydy - czyli jak zrobić manicure hybrydowy a'la Anna Lewandowska

10 ćwiczeń na mięśnie brzucha

Kolagen w pożywieniu. Jaka jest rola kolagenu ?