Dlaczego białko jest potrzebne podczas diety oraz jakie są jego źródła?

Witajcie, dziś dzien 18 przebiega pomyslnie jak 17 :)

BIAŁKO

Czasami widząc niektóre diety aż żal mi ludzi którzy sie na nie porywają. Same warzywa i owoce to za mało!

Człowiek bardzo potrzebuje białka jest on podstawowym budulcem naszego organizmu który spokojnie obejdzie sie bez węglowodanów i tłuszczów ale bez białka nie.

Białko które można znaleźć w produktach nabiałowych nie jest jednak az tak ważne i az tak bogate jak białko które znajdziemy w mięsie takim jak np drobiowe.

Jesli chodzi o mięsa na dicecie wybierajcie te chude jeśli kurczak to najlepiej piersi w drugiej kolejności ćwiartki, skrzydełka maja najwięcej tłuszczu ale zawsze można je wytopić na grillu. Mięso wieprzowe raczej nie i unikać należy mięsa płaskodziobych. Mamy całą game różnych zdrowych mięs takich jak królicze które też jest super w diecie .
Wybór jest ogromny. A jesli macie dylemat co zjeść bo jesteście głodni bez problemu można sięgnąć po duszone, gotowane grillowane piersi z kurczaka bądź smażone bez tłuszczu one zawsze są ok.

Funkcje białka w organizmie

  • Białka są budulcem nowych tkanek, a także materiałem uzupełniającym stare. W organizmie zajmują 75% miejsca w tkankach.
  • Dostarczane w jedzeniu białko stanowi źródło energii. Przeliczając: 1 gram białka tworzy 4 kcal energii.
  • Aminokwasy znajdują się w płynach ustrojowych: krwi, płynie śródtkankowym, mleku.
  • Białka wspomagają biosyntezę hormonów białkowych.
  • Aminokwasy uczestniczą w biosyntezie ciał odpornościowych, które wzmacniają i chronią organizm przed działaniem drobnoustrojów chorobotwórczych.
  • Białka pomagają w utrzymywaniu równowagi kwasowo-zasadowej i bilansu wodnego.
  • Rola białek wiąże się też z usuwaniem toksyn z organizmu. Białka znajdujące się w komórkach przenoszą różne substancje przez błony komórkowe (rola transportowa).
  • W organizmie proteiny przekształcane są w białkowe enzymy trawienne i tkankowe. Zbyt mała ilość białka dostarczana do organizmu wpływa hamująco na powstawanie i działanie enzymów.
  • Białka spełniają funkcje naprawcze uszkodzonych tkanek, np. uczestniczą w tworzeniu się blizn, gojeniu się ran i regeneracji złuszczonych nabłonków skóry.
  • Zdrowa dieta, która nie uwzględnia białka nie jest w pełni wartościowa.Niedobór białka w organizmie wywołuje niedożywienie. Organizm przestaje się rozwijać, ustaje praca jelit, mięśni, pojawiają się infekcje i alergie.
Białka można podzielić na proste i złożone. Białka proste są związkami składającymi się z wielu aminokwasów. Łańcuchy polipeptydów są czasami złożone z kilkuset aminokwasów. Białka złożone dodatkowo zawierają inne elementy składowe, takie jak cukry, lipidy czy metale. Ze względu na budowę i skład, białka proste można podzielić na:


  • albuminy – rozpuszczają się w wodzie, znajdują się w tkance mięśniowej i osoczu krwi;
  • globuliny – rozpuszczają się w rozcieńczonych roztworach soli, występują w płynach ustrojowych;
  • gluteliny – typowe białka roślinne, rozpuszczają się w zasadach i kwasach;
  • histony – są silnie zasadowe, rozpuszczają się w wodzie;
  • prolaminy – typowe białka roślinne występujące w nasionach;
  • protaminy – dobrze rozpuszczalne w wodzie;
  • skleroproteiny – białka o budowie włóknistej, np. keratyna.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Hybrydy - czyli jak zrobić manicure hybrydowy a'la Anna Lewandowska

10 ćwiczeń na mięśnie brzucha

Kolagen w pożywieniu. Jaka jest rola kolagenu ?