Komosa ryżowa. Quinoa. Co w niej siedzi ?

Co to jest quinoa-komosa ryżowa?
Quinoa nazywana złotem inka albo matką zbóż, pseudo-zborze. Przygotowanie jest podobne jak kasza.



Co nam daje?

Nie zawiera glutenu więc nadaje się niemal dla każdego. Ponadto zawiera mangan fosfor, żelazo, magnez miedź i wapno! Posiada wysoką zawartość witaminy E w stosunku do reszty zbóż.
Idealna dla osób z miażdżycą czy cukrzycą a nawet polecana jest dla osób cierpiących na migrenę!

Wartości odżywcze ugotowanej komosy:








Jak ją przygotować?
To bardzo proste !

Porcję komosy płukany na sitku w zimnej wodzie.
Do garnka wlewamy dwie objętości wody czyli jak mamy 100g komosy to dajemy 200ml wody.
Wrzucamy komosę do wody i gotujemy aż nasiąknie (ok.10-15 min).
Następnie wyłączamy palnik i przykrywamy na 5 minut przykrywką.

ugotowana quinoa wygląda tak :



Jest pyszna ma jakby orzechowy smak. Nadaje się do potraw na słodko jak i do obiadu zamiast ryżu czy ziemniaków.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Hybrydy - czyli jak zrobić manicure hybrydowy a'la Anna Lewandowska

10 ćwiczeń na mięśnie brzucha

Kolagen w pożywieniu. Jaka jest rola kolagenu ?